Mede

honingTerug van weggeweest. De allereerste blog!

Voordat ik vorig jaar september vertrok, had ik geen tijd meer om allerlei papieren en documenten over planten uit te zoeken. Nu heb ik daar mooi de tijd voor. De onderwerpen voor de komende bloggen komen uit deze ‘oude doos’.

Uiteraard zal ik het alleen hebben over relevante onderwerpen en allen zullen ze een link hebben met mijn streven naar een 100% duurzaam leven in 2020. Een leven dat de aarde ondersteunt i.p.v. haar vernietigt. Ik wil niet meer bijdragen aan het vernietigen van onze mooie blauwe planeet.

 

iambrosia_honing_kruidwijn_mede_wowm_250_250Het eerste onderwerp gaat over honing, omdat ik ooit in de toekomst iets had geleerd over ‘Mede’. Een bijzondere honingdrank.

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van alcohol, waarschijnlijk omdat ik nare ervaringen in mijn jeugd heb meegemaakt die gerelateerd waren aan alcoholmisbruik. Maar ik weet ook dat de Fransen gezond blijven doordat ze bij een zeer rijke voeding van vette kazen en roomboter croissants rode wijn drinken.

Mede is een alcoholische drank die ontstaat door honing in water te vergisten. Ik las wel dat je 3 kilo honing nodig hebt in 10 liter water. Met deze 3 kilo honing kan ik veel zuiniger omgaan dan er mede van maken. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar de smaak.

Hieronder een youtube filmpje over het maken van mede

 

Hier kan je een Nederlandse mede bestellen >>

 

En dan rijst in mijn hoofd de vraag. Is honing wel veganistisch? Kan er een soort samenwerkingsverband ontstaan tussen een bijenvolk en de mens? Is het nemen van een product van een ander dier veganistisch? Het gebruiken van honing voelt in mijn beleving wel natuurlijk. Is het een beetje te vergelijken met wol van schapen?

 

Hoe denk jij erover? Ben je veganistisch en eet je wel of geen honing? Waarom wel en waarom niet?