Kruiden drogen

kruiden-drogen-2

Het goed leren drogen van plantenmateriaal is belangrijk als je een geneeskrachtig product wilt dat lang houdbaar is. Door het drogen verdampt vocht, waardoor de concentratie aan inhoudsstoffen naar verhouding verhoogt. Hierdoor heb je minder gedroogd materiaal nodig dan vers. Als je toch vers kruid wilt gebruiken, dan heb je 3x zoveel vers kruid nodig als gedroogd.

 

 

 

Met de tips op deze pagina leer je goed kruiden drogen zonder droogoven.

 

 

Goed geventileerde plek

De plek waar je wilt drogen moet goed geventileerd en niet geïsoleerd zijn. Vocht moet goed kunnen verdampen. Het helpt als de ruimte warm is. Ik droog mijn materiaal op zolder. Als de zon schijnt, dan wordt het ook lekker warm op zolder. Hierdoor gaat het drogingsproces sneller.

 

Droogrek

Je hebt een droogrek nodig, zodat de kruiden gelijkmatig kunnen drogen. Ik gebruik een wasrek met daarover een stuk droog papier gespannen. Dit zet ik vast met wasknijpers.

kruiden-drogen-3

Droogrek

 

Verspreiden

Het is belangrijk dat het materiaal elkaar zo min mogelijk raakt. Hierdoor kan er lucht tussen de platendelen circuleren.

 

Snel drogen

Het plantenmateriaal moet snel gedroogd zijn. Blad en bloemen moeten binnen 8 dagen knisperend droog zijn. Zaden mogen er langer over doen. Wortels en vruchten hebben 2 à 3 weken nodig om goed gedroogd te zijn. Houd de wortels en vruchten wel goed in de gaten. Ze mogen absoluut niet gaan schimmelen of bederven.

 

Vruchten drogen

Het drogen van vruchten is het moeilijkste, omdat ze bij verkeerde omstandigheden snel kunnen gaan schimmelen. Kleine bessen met weinig vruchtvlees, zoals de bessen van Meidoorn kan je heel op het stuk papier leggen. Bottels snijd je eerst open om de zaden en haren te verwijderen. Sappige vruchten moet je eerst in dunne plakjes snijden. Zo is het mij gelukt om aardbeien te drogen. De plakjes zijn ongeveer 2 mm. dik. Deze spreid je uit over het papier. Wel regelmatig controleren of het drogen goed gaat.

kruiden-drogen-1

Beter niet zo, gevoelig voor schimmel

 

Wortels drogen

Voordat je wortels droogt, maak je ze schoon met een borstel. Gebruik hierbij zo min mogelijk water of helemaal geen water als het niet echt nodig is. Daarna moet je de wortels in stukjes knippen. Met een snoeischaar gaat dit gemakkelijk. Spreid de stukjes wortel uit over het papier. Ze moeten binnen 2 à 3 weken helemaal droog zijn en hard aanvoelen. Houd het goed in de gaten dat het niet gaat schimmelen of zacht gaat worden.

 

Blad drogen

Het drogen van blad is gemakkelijk. Je oogst bladtoppen. Het blad laat je aan de stengel zitten en de stengels met blad spreid je uit over het papier. Na 8 dagen is het knisperend droog en kan je het blad makkelijk van de stengel schuiven. Grote bladeren kan je tijdens het oogsten al los plukken. Deze bladeren droog je zonder stengel.

 

Bloemen drogen

Bloemen zijn delicaat en soms kwetsbaar. Bloemen met lange stelen kan je daarom het beste samenbinden en onderste boven hangend laten drogen. Bloemen met korte steeltjes of in een scherm of tuil knip je zo hoog mogelijk van de plant. Je legt de bloemen, scherm of tuil op het papier en laat het drogen.

 

Zaden drogen

Losse zaden droog je in een droogkastje. Dit is makkelijk te maken van wat hout en vitrage gordijnen. Zaden die in doosvruchten of schermen zitten, droog je door ze onderste boven op te hangen. Over de schermen of doosvruchten doe je dan een papieren zak. Verbind de zak met een elastiek aan de stengels. Na 1 à 2 weken zijn de zaden droog.

 

 

Wil je meer weten over oogsten, drogen en verwerken van kruiden? Bestel dan op Bol.com mijn kruidenboek Planten & Gezondheid. Daar staat per plant overzichtelijk beschreven welk deel je wanneer oogst en hoe je er een geneeskrachtig product van maakt.

bestelknopbol

 

 

Deel deze pagina met je netwerk door deze link te kopiëren en in je eigen berichten te plakken: http://www.studiehulpkruidenleer.nl/kruiden-drogen/